logo nhbm jpg 128x108 RGB

Koor

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor werd op 1 april 1993 opgericht en het telt 16 leden. Het staat onder de deskundige leiding van Sergé Latychev. Het repertoire bestaat uit liturgische gezangen uit de traditie van de Russisch orthodoxe kerk en volksliederen uit Rusland en de Oekraïne.
De eerste officiële presentatie van dit koor vond plaats tijdens het Prinsengracht concert van 1995. Het koor zong toen in het Russisch "Aan de Amsterdamse grachten" samen met de optredende pianist van dit concert Anatol Ugorski.
Naast regelmatige optredens in Nederland heeft het koor reeds vier concertreizen naar Rusland mogen maken.
In 1998 maakte het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor een concertreis naar Sint-Petersburg, waar zij onder andere optraden in de beroemde Kazan kathedraal en "de Kapella" de fameuze concertzaal bij de Hermitage, tezamen met het Academisch Vrouwenkoor van Sint-Petersburg.
In 2000 werd een concertreis naar Moskou ondernomen, waar men een serie schitterende concerten gaf op o.a. de Universiteit van Moskou tezamen met het Moskous Staats Universiteitskoor en twee prachtige optredens in het Danilov Klooster en het kloostercomplex Troitse-Sergieva Lavra.
De volgende reis vond plaats in 2003 naar zowel Sint-Petersburg in verband met de festiviteiten rondom het 300 jarig bestaan van de stad, alsook naar Moskou, waar o.a. werd deelgenomen aan de plechtigheden rond de 700ste sterfdag van de heilige Danilov, patroon van de Russisch orthodoxe kerk. De recensies waren lovend.

De vierde concertreis was op uitnodiging van het ministerie van Cultuur van de autonome Republiek Krim in 2012.
Er zijn prachtige concerten gegeven o.a. in het Centraal Museum van Taurida te Simferopol, in de Roman-Catholic Cathedral Immaculate Conception of Mary Virgin te Yalta en als absoluut hoogtepunt een concert tezamen met het Krim Kamerkoor in de overweldigende St Vladimir Kathedraal te Chersonesos nabij Sebastopol.
Verder heeft het koor aan een aantal radioprogramma's meegewerkt en vier CD's opgenomen.
Vele jaren heeft ons koor een kindertehuis in Pushkin, nabij Sint-Petersburg, ondersteund met geld voor extra benodigdheden, knuffels, schoeisel en vitamine preparaten met als topper een grote kas waar groente e.d. gekweekt kan worden.
In de jaren 2012 tot en met 2016 heeft het koor vervolgens de Stichting “Hulp aan Kinderen” financieel ondersteund bij de bouw van een kindertehuis in Velyki Mosti, een klein dorp 50 km boven L’Viv in het noord westen van de Oekraïne. Het kindertehuis is nu gebouwd en het project is gestopt.
Het koor zal vanaf nu een deel van haar concert inkomsten jaarlijks doneren aan War Child: een organisatie die zich inzet voor een beter leven van honderdduizenden oorlogskinderen.
War Child helpt deze kinderen door hun scholing, veiligheid en psychosociale hulp te geven.

 

Website_Design_NetObjects_Fusion